'De vlam is in de ketels gegaan'

Aangepast op

De afgelopen dagen heeft het veel geregend. Daardoor staat het water in ons land hoog. In Lemmer wordt daarom het Woudagemaal aangezet, om te voorkomen dat de waterstand in de Friese meren en kanalen te hoog wordt.

Door verslaggever Pauline Broekema

De eerste bezoekers zijn er al. Ze moeten wachten tot morgen en komen niet verder dan de landzijde van het gebouw, dat spectaculair in nevelen is gehuld.

De eerste stoom, een voorbode van wat komen gaat. Aan een tafeltje in de imposante machinehal is het personeel bezig aan een laatste patatje. Die uren voor de opstart zijn altijd spannend, vertelt Ido Boonstra, de chef machinist. "Even na zevenen is de vlam in de ketels gegaan", klinkt het plechtig.

Enorme pompen

De mannen, in vaste dienst van Wetterskip Fryslân, gaan de machines langs. Nu kunnen ze zich nog verstaanbaar maken. Straks zal het geluid van de enorme pompen allesoverheersend zijn.

Het gemaal in Lemmer staat op de Werelderfgoedlijst. Het is het grootste stoomgemaal van de wereld. De ervaring leert dat die enkele keer dat het draait de bezoekers er voor uit alle windstreken komen.

Verzadigd

"Het land is verzadigd", zegt Roel de Jong van het waterschap. "Het neemt geen water meer op." Daarom moet het monument er aan te pas komen.

Eerste Kerstdag, vanaf 10.00 uur, is het Woudagemaal voor publiek open. Dan draaien als de voorbereidingen vandaag naar wens verlopen, de pompen volop.