NOS NieuwsAangepast

Minister laat epd bij bedrijf uit VS

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft er geen bezwaar tegen dat het elektronisch patiëntendossier wordt gemaakt door een Amerikaans bedrijf. De PVV had er vragen over gesteld. Schippers zegt dat het project, dat nu in handen is van zorgaanbieders, door kan gaan.

Het Amerikaanse bedrijf CSC heeft van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie de opdracht gekregen om het epd te bouwen en te beheren. Amerikaanse bedrijven vallen in principe onder de Patriot Act en soortgelijke wetten, waardoor bedrijven verplicht kunnen worden informatie af te staan aan de Amerikaanse overheid.

De VZVZ heeft van CSC een verklaring geëist omtrent de privacy van het epd. Schippers schrijft dat in die verklaring staat dat het risico is uitgesloten dat de inhoud van medische dossiers wordt verstrekt aan Amerika.

Privacy-wetgeving

De minister zal het overleg tussen de twee partijen grondig bestuderen. Bij de aanbesteding van het project was als voorwaarde gesteld dat het epd moest voldoen aan de Nederlandse privacy-wetgeving. Schippers noemt het 'niet toelaatbaar' als Nederlandse wetten niet zouden worden nageleefd.

Als er wetten worden overtreden, zal het College Bescherming Persoonsgegevens optreden tegen de verantwoordelijke VZVZ, zo schrijft Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl