NOS NieuwsAangepast

Wielrenners op de koffie over dopingverleden

Wielrenners lijken schoon genoeg te hebben van hun slechte imago. Steeds meer renners willen praten over hun dopingverleden. Een cultuurverandering, zo noemt de Nederlandse Dopingautoriteit het: "van hard ontkennen naar 'wat ruimte laten'".

Het dopingbureau nodigt daarom steeds meer renners uit om te komen praten. Directeur Herman Ram zegt "al een paar gesprekken te hebben gehad". Daaruit komt al aardig naar voren hoe het zit met het dopinggebruik onder Nederlandse renners.

De renners zijn niet verplicht om te komen praten, maar als ze het wel doen wordt er gezocht naar een "schappelijke oplossing". Dat betekent dat ze bij een eventuele veroordeling waarschijnlijk een lagere straf krijgen en begeleid worden. "Wij bieden de renners sowieso anonimiteit en we kunnen met ze praten zonder dat zij daar later in de openbaarheid op terug hoeven te komen", zegt Ram. Dat betekent niet dat de renners anoniem hun straf krijgen, dat wordt gewoon openbaar gemaakt.

Voor die strafvermindering moeten de renners wel wat doen. "Ze moeten volledig meewerken en de volledige waarheid vertellen", zegt Ram. Als ze niet meewerken lopen ze het risico hard te worden aangepakt als blijkt dat ze toch doping hebben gebruikt, "net als Lance Armstrong".

'Rarara, hoe kan dat?'

Dit weekend onthulde NRC Handelsblad dat de Rabo-renners Michael Boogerd en Thomas Dekker bloeddoping hebben gebruikt. Een aantal anonieme Rabo-renners zegt tegen de NOS dat er in de ploeg inderdaad doping werd gebruikt.

"1999 was een dramatische Tour de France voor Rabobank. Na die Tour hebben de renners onderling afgesproken dat het zo niet meer kon en dat er iets moest veranderen." Met de doping ging het ineens stukken beter. "Een jaar later won Erik Dekker drie Tour-etappes. Rarara, hoe kan dat? Jij bent toch ook niet gek..."

Boogerd laat weten dat ze eerst maar eens bij zijn collega's langs moeten gaan, voordat hij vertelt wat hij weet. "Ik wil geen kop van Jut zijn."

Opzettelijk gelogen

Lance Armstrong, die dit jaar al zijn zeven tourtitels verloor, kan nog steeds niet rustig achterover leunen. The Sunday Times klaagt hem aan omdat die hem in 2006 bijna 370.000 euro schadevergoeding betaalde wegens een artikel over Lance's dopinggebruik. Nu hij voor het leven is geschorst, willen ze dat geld terug.

In de brief naar de Armstrongs advocaat staat dat de schikking gebaseerd is op fraude. "Je hebt opzettelijk gelogen over je dopinggebruik."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl