NOS NieuwsAangepast

HRW: oorlogsmisdaden Palestijnen

Palestijnse groeperingen in de Gazastrook hebben zich vorige maand in de gewapende strijd met Israël schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat stelt Human Rights Watch (HRW), die wijst op de honderden raketten die werden afgevuurd op bewoond gebied in Israël.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat de Palestijnen er geen misverstand over lieten bestaan dat het hun doel was om Israëlische burgers te treffen. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor het afschieten van raketten op bewoond gebied", zegt Sarah Leah Whitson, de HRW-coördinator voor het Midden-Oosten.

Volgens het Israëlische leger vuurden de gewapende tak van Hamas, de Qassam brigades, en twee andere militante groeperingen tussen 14 en 21 november zo'n 1500 raketten af op Israël. Zeker 800 daarvan kwamen terecht op Israëlisch grondgebied, inclusief zestig die insloegen in bewoond gebied.

Er kwamen drie Israëliërs om het leven, allen bij dezelfde aanval in de buurt van de zuidelijke stad Asjdod. De slachtoffers waren 24, 25 en 48 jaar. Bijna veertig mensen raakten gewond.

Dichtbevolkte gebieden

Getuigen, zowel burgers als journalisten, hebben verklaard dat veel raketten werden gelanceerd vanuit dichtbevolkte gebieden. HRW zegt dat Hamas en andere gewapende groeperingen Palestijnse burgers daarmee kwetsbaar hebben gemaakt voor Israëlische luchtaanvallen.

HRW zegt ook dat veel raketten, anders dan in eerdere conflictperiodes, werden afgevuurd vanuit tunnels. Die tunnels werden door militanten ook gebruikt om zich te verplaatsen en mogelijk om wapens te vervoeren. Journalisten hebben verklaard dat ze bovengronds weinig 'bewegingen' van militanten hebben gezien.

Vorige week kwam HRW al met een rapport waarin Israël felle kritiek kreeg voor zijn aanvallen op de Gazastrook. Israël viel volgens de organisatie onder meer journalisten en mediacentra aan. In de Gazastrook kwamen 169 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl