Ontvoering Fransman opgeëist

Aangepast op

Een groep van extremistische moslims in Nigeria heeft verklaard verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van een Fransman.

De 63-jarige Francis Colump werd vijf dagen geleden door gewapende mannen meegenomen uit zijn huis in een afgelegen streek in het noorden van Nigeria. De man werkt voor een energiemaatschappij die bezig is met een project voor windenergie.

Boerkaverbod

De groep Ansaru zegt nu Colump te hebben ontvoerd. Als reden wordt opgegeven het verbod op gezichtsbedekkende kledij als boerka's en nikabs in Frankrijk. Ansaru noemt dat verbod, dat vorig jaar van kracht werd, een schending van de rechten van islamitische vrouwen.

Verder wordt verwezen naar de steun die Frankrijk geeft aan het bestrijden van het moslimfundamentalisme in Mali. De regering in Parijs maakt zich sterk voor het sturen van een Afrikaanse interventiemacht die het moet opnemen tegen de islamitische strijders die grote delen van het land hebben veroverd.

Ansaru was een tot voor kort weinig bekende strijdgroep en is waarschijnlijk een afsplitsing van Boko Haram. Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van gewelddadige aanvallen in Nigeria, waarbij vele honderden mensen zijn omgekomen.

Terreurlijst

Vorige maand zei Ansaru verantwoordelijk te zijn voor een aanval op een politiebureau in de hoofdstad Abuja. Daarbij werd een groot aantal gevangenen vrijgelaten. Groot-Brittannië heeft de organisatie op een terreurlijst gezet.