Lubbers erkent fout met pensioenen

Aangepast

Oud-premier Lubbers erkent dat het terugstorten van geld van pensioenfondsen naar de werkgevers in de jaren 80 en 90 een verkeerde beslissing was. "Ik loop daar niet voor weg", zei Lubbers in het tv-programma Buitenhof.

Lubbers werd in de uitzending, in een gesprek over de pensioenkwestie, door een jonge vakbondsbestuurder geconfronteerd met die geschiedenis. "Ik ken die geschiedenis", antwoordde Lubbers, "dus er is een ereplicht om vanaf nu met elkaar de pensioenfondsen te moderniseren."

Verzoek

Lubbers zei in Buitenhof dat er destijds een verzoek was van werkgevers om geld terug te betalen omdat er "een overmaat aan middelen" was. Werkgevers vonden dat ze recht hadden op een terugbetaling omdat zij ook een groot deel van de premies hadden betaald.

De oud-premier en minister van Staat benadrukte tegelijkertijd dat het een fout is geweest van vakbonden en werkgevers om pensioenen jarenlang "te laten rusten". Lubbers vindt er maatregelen genomen moeten worden om het vertrouwen te herstellen. Hij vindt onder meer dat pensioenfondsen hypotheken van banken moeten kunnen overnemen.

STER Reclame