NOS NieuwsAangepast

Gemalen ingezet tegen hoogwater

Het waterschap Wetterskip Fryslân zet morgen het Woudagemaal in Lemmer aan om te voorkomen dat de waterstand in de Friese meren en kanalen te hoog wordt. De komende dagen wordt nog veel regen verwacht.

Normaal gesproken wordt het water via spuisluizen afgevoerd naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Maar het waterschap verwacht dat die hun werk niet kunnen doen door de hoge waterstand in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Daarom pompen het Woudagemaal, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Hooglandgemaal vanaf maandag overtollig water naar het IJsselmeer.

Door de regen zijn de waterstanden in de rivieren ook hoog. Bij Tiel zijn delen van de uiterwaarden van de Waal ondergelopen. Volgens Omroep Gelderland zijn onder meer de veerboten tussen Bronkhorst en Brummen en tussen Tiel en Wamel uit de vaart genomen.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is de Geul volgens L1 op een aantal plekken bij Epen en Mechelen buiten de oevers getreden. De politie in Zuid-Limburg heeft nog geen meldingen van wateroverlast gehad. Wel heeft Rijkswaterstaat een voorwaarschuwing afgegeven. De hulpdiensten zijn daarom waakzaam.

De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de regenval in Duitsland en Zwitserland. Het water stroomt via Nederland naar zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl