'Verhagen sloot alternatief PVV uit'

Aangepast op

Oud-CDA-leider Verhagen weigerde in 2010 naar alternatieven te kijken voor een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Dat zei Ruud Lubbers in tv-programma Buitenhof. Hij was in 2010 informateur.

Lubbers wilde in eerste instantie wel een samenwerking met de PVV onderzoeken, maar hij vond dat er alleen een coalitie kon komen als Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie zou worden.

Toen Hirsch Ballin en ook Ab Klink namens het CDA afhaakten, vond Lubbers dat er een andere coalitie onderzocht moest worden. "Ik zei tegen de partijtop: dit wordt niks."

'Feest van de democratie'

Er was volgens Lubbers een andere "duidelijke" coalitie. Hij raadde aan om te kijken naar een samenwerking tussen CDA, VVD, GroenLinks, D66, en de ChristenUnie. "Dat weigerde de top, Maxime Verhagen dus, en de rest is geschiedenis", zegt Lubbers.

Verhagen zou vervolgens zijn doorgegaan met het doorzetten van een coalitie van VVD, CDA en gedoogsteun van de PVV. Hij noemde dat volgens Lubbers "het feest van de democratie".

Waarschuwing

Lubbers heeft de partijtop gewaarschuwd. "Ik heb gezegd dat het fout zou lopen. En een jaar later ging het fout", zei hij in Buitenhof.

Gisteren verscheen in de Volkskrant een interview met Maxime Verhagen. Daarin zei de oud-CDA-leider dat Lubbers aandrong op samenwerking met de PVV. Lubbers erkent dat, maar zegt dat hij daar na het afhaken van Hirsch Ballin en Klink van afzag.