VN-gezant Brahimi naar Syrië

Aangepast op

De internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, is vanuit Beiroet onderweg naar de Syrische hoofdstad Damascus. Verwacht wordt dat hij vandaag nog een gesprek zal hebben met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. Morgen is een ontmoeting gepland met president Assad.

Brahimi is sinds september gezant voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga, maar heeft sindsdien nog maar weinig bereikt. Dat komt vooral doordat de twee partijen in Syrië niet bereid lijken te zijn tot besprekingen.

Intussen is de veiligheidsituatie in Syrië alleen maar verslechterd, wat zich ook uit in de reis van Brahimi. De vorige twee keer vloog hij nog naar Damascus. Nu wordt hij over land vervoerd naar de Syrische hoofdstad vanwege de gevechten rond de luchthaven.

Chemische wapens

Hoewel president Assad de controle in grote delen van het land heeft verloren, zijn de chemische wapens nog steeds veilig. Dat zegt nu ook het Israëlische ministerie van Defensie. Gisteren zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov al dat die wapens op één of twee veilige plaatsen liggen.