NOS NieuwsAangepast

Monti weer beschikbaar als premier

Demissionair premier Monti van Italië is bereid om na de verkiezingen opnieuw premier te worden. Hij zei tijdens een persconferentie dat hij klaar is om verantwoordelijkheid te nemen als groeperingen hem vragen dat te doen.

Monti doet niet mee aan de verkiezingen op 24 en 25 februari. De partijloze premier zal zich niet aansluiten bij een politieke partij. Maar als een brede betrouwbare coalitie hem vraagt premier te worden, dan is hij daartoe bereid. Verder zei hij dat het denken in links en rechts binnen de politiek achterhaald is. Volgens hem is er een brede coalitie nodig die Italië regeert.

Voortijdig

Tijdens de persconferentie uitte Monti veel kritiek op oud-premier Berlusconi, die wil terugkeren in de Italiaanse politiek. Monti hekelde bijvoorbeeld de wetten die Berlusconi door het parlement loodste om zichzelf te beschermen tegen vervolging door justitie.

Mario Monti diende vrijdag zijn ontslag in bij president Napolitano. Hij zag zich genoodzaakt om voortijdig te vertrekken, omdat de partij van Berlusconi de steun voor de regering heeft ingetrokken.

Internationaal krijgt Monti veel waardering voor zijn hervormingsagenda. Hij regeert sinds vorig jaar met een zakenkabinet. Zijn opdracht was vooral om Italië uit de economische crisis te loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl