Noord-Koreaanse raket kan VS bereiken

Aangepast op

Moeten Amerikanen aan de westkust van het land vrezen voor aan atoomaanval? Ja, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Noord-Korea zou namelijk in staat zijn om een raket met kernkop af te vuren die 10.000 kilometer kan overbruggen.

De zuiderburen van Kim Jong-un komen tot die conclusie na onderzoek naar een deel van een Noord-Koreaanse raket.

Nog krachtiger

En dat is nog niet genoeg: de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil dat zijn land nóg krachtiger raketten ontwikkelt. Dat heeft hij vrijdag gezegd tijdens een banket in de hoofdstad Pyongyang, waarbij alle betrokkenen bij de raketlancering van eerder deze maand werden geëerd.

Op 12 december lanceerde Noord-Korea een raket die een satelliet in een baan om de aarde bracht. De rest van de wereld was daar niet van gecharmeerd. Volgens de VS en Zuid-Korea zijn de raketlanceringen vooral bedoeld als wapentest en willen de Noord-Koreanen de technologie gebruiken voor langeafstandsraketten met atoomkoppen.

Kernkop

Zuid-Korea vond een deel van de raket van 12 december in zee. Uit onderzoek blijkt dat de raket dus meer dan 10.000 kilometer kan vliegen met een kernkop van zo'n 550 kilo. Het is niet bekend of Noord-Korea over de technologie beschikt om een kernkop op de raket te monteren.

Door: Luuk