'Taliban kiezen voor softere aanpak'

Aangepast op

De Talibanstrijders hebben in gesprekken met Afghaanse leiders laten weten dat ze willen samenwerken. Volgens de New York Times zijn de Taliban bereid om samen met andere Afghaanse partijen te regeren en zijn ze zelfs bereid om de door de Amerikanen gefinancierde Afghaanse militairen als hun eigen leger te beschouwen.

De krant schrijft dat de Taliban deze verzoenende houding de afgelopen dagen in de buurt van Parijs hebben laten zien tijdens gesprekken met Afghaanse functionarissen en politici van de oppositie. Tot nu toe wordt er altijd van uitgegaan dat de Taliban Afghanistan weer willen overheersen als de NAVO-missie eindigt in 2014.

Compromissen

Waarnemers plaatsen nog wel vraagtekens bij deze nieuwe houding van de Taliban. De militante beweging zou in toenemende mate worden geplaagd door een interne machtsstrijd. Ook vragen Afghaanse en Amerikaanse functionarissen zich af of de Taliban wel echt bereid zijn tot compromissen of dat ze alleen maar uit zijn op het winnen van de sympathie van de bevolking.