'Stroombedrijven weren risicoklant'

Aangepast op

Energiebedrijven vragen een borgsom aan klanten die een financieel risico vormen, meldt het consumentenprogramma Kassa (VARA). De waarborgsom die moet worden betaald voordat er gas en elektriciteit wordt geleverd, kan oplopen tot 1000 euro.

Met die hoge bedragen proberen maatschappijen risicoklanten te weren. Dat is tegen de regels, zegt de branchevereniging van schuldhulpverleners NVVK. Energiebedrijven mogen mensen niet weigeren, maar door hoge voorschotten op te leggen worden mensen feitelijk geweerd, vindt de NVVK.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat onderzoeken of de energiemaatschappijen zich onttrekken aan de wettelijke plicht om mensen als klant te accepteren.

Screenen

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat bijna alle energiebedrijven nieuwe klanten laten screenen op hun kredietwaardigheid. Als daaruit blijkt dat klanten schulden hebben gehad of op een andere manier een financieel risico vormen, krijgen ze een waarborgsom opgelegd. Dat bedrag loopt uiteen van 180 euro bij de Nederlandse Energie Maatschappij tot 1000 euro bij Energie Direct.

Essent vraagt voor zover bekend geen voorschot.