Piratenbestrijders terug van missie

Aangepast op

In de haven van Den Helder zijn de Rotterdam en de Bruinvis teruggekeerd. Het transportschip en de onderzeeboot hebben de afgelopen maanden meegedaan aan de internationale actie tegen piraterij voor de kust van Somalië.

De schepen werden verwelkomd door familie, vrienden en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Zij reikte de opvarenden een onderscheiding uit voor bewezen diensten.

Een internationale NAVO-missie moet een veilige doorvaart garanderen voor de 30.000 koopvaardijschepen op de scheepvaartroutes bij Somalië.

Gegijzelden bevrijd

Het amfibisch transportschip de Hr.Ms. Rotterdam voer met ruim 350 militairen van alle krijgsmachtdelen vier maanden voor de kust van Somalië. In die periode werden drie piratenschepen aangehouden, 95 verdachte schepen ondervraagd, 32 gegijzelde bemanningsleden bevrijd en 19 verdachte Somalische piraten opgepakt.

Ook verleende het schip als eerste assistentie aan de bevrijde bemanning van het vrachtschip Orna dat 22 maanden gekaapt is geweest.

De Bruinvis verzamelde informatie voor de NAVO. De onderzeeër bracht ongezien activiteiten rond piratenkampen, gekaapte schepen en verdachte schepen in kaart. Daardoor wisten andere marineschepen waar ze moesten zijn.

Nieuwe missie

Nu zijn er geen Nederlandse schepen actief voor de anti-piraterijmissies van de NAVO (Ocean Shield) en de EU (Atalanta). Volgend jaar gebeurt dat wel weer.

Vanaf februari 2013 doet Nederland met een luchtverdedigings- en commandofregat weer mee aan Atalanta. In augustus wordt die taak overgenomen door een amfibisch transportschip, waarmee Nederland tot en met december het commando voert over Atalanta.

Van mei tot augustus zet Nederland ook een multi-purposefregat in. Dat schip valt onder de NAVO-missie Ocean Shield.