COC Nederland vindt dat paus Benedictus "verbijsterend en liefdeloos" spreekt over homoseksualiteit. Benedictus noemde in zijn kersttoespraak homoseksuelen "een bedreiging voor de essentie van het menselijk wezen".

De "obsessie" van het Vaticaan met homoseksualiteit is "opmerkelijk", zegt het COC op zijn website. "Terwijl er oorlogen woeden en mensen sterven van de honger, kiest het Vaticaan voor het veroordelen van mensen die van elkaar houden."

Op het matje

Het was de tweede keer in korte tijd dat de paus zich uitsprak tegen homoseksualiteit en het homohuwelijk. In zijn jaarlijkse vredesboodschap noemde hij vorige week het homohuwelijk net als euthanasie en abortus "een bedreiging voor de wereldvrede".

Het COC wil dat minister Timmermans de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en dat het Vaticaan zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

'Geen bloemen'

Op Facebook is iemand uit protest de actie 'Geen bloemen naar de paus' begonnen. Nederlandse kwekers sturen elk jaar met Pasen bloemen naar de paus. "Maar waarom zou je iemand die stelselmatig homo's en homoseksualiteit veroordeelt bloemen geven?" Volgens de initiatiefnemer zijn er "mooiere en menslievender zaken waarmee de Nederlandse siertelers zich kunnen profileren".

Ook twitteraars maken zich boos. "Zou iemand deze man nou eens een minuutje onder water willen houden?? JK", aldus de 3J's op hun account. Presentator Winfried Baijens wil zich uitschrijven bij de katholieke kerk via ontdopen.nl. "Verrekte debiel", twittert hij. Acteur Nasrdin Dchar vindt de uitspraken "middeleeuws" en Cornald Maas noemt de paus "de antichrist".

Traditionele huwelijk

Anderen verdedigen de paus op Twitter. Zij zeggen dat de paus niet expliciet over homoseksuelen heeft gesproken, maar dat hij zei dat het traditionele huwelijk tussen man en vrouw wordt bedreigd door "een verkeerd begrip van vrijheid".

Benedictus prees in dat kader overigens wel een werk van de filosoof Gilles Bernheim, de opperrabijn van Frankrijk. Die voert in Frankrijk een controversiële campagne tegen het homohuwelijk.

STER reclame