Het Openbaar Ministerie ziet geen aanleiding om te stoppen met 'onorthodoxe opsporingsmethoden', zoals het gebruik van een helderziende, hypnose of een leugendetector. Dat schrijft minister Opstelten in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

De ChristenUnie wees op kritische opmerkingen van een criminoloog over het inschakelen van paragnosten. Agenten zouden niet goed weten hoe ze moeten omgaan met paragnosten die zich mengen in onopgeloste zaken. Ook zouden de instructies voor de politie niet duidelijk zijn.

Minister Opstelten bestrijdt dat (.pdf) en zegt dat er nooit gebruik wordt gemaakt van een bijzondere opsporingsmethode zonder dat het OM daarvan op de hoogte is.

Zelden

Sommige delicten zijn zo ernstig dat de politie en het OM alles in het werk willen kunnen stellen om de zaak op te lossen, schrijft Opstelten. Daarom wil het OM de bijzondere opsporingsmethoden niet bij voorbaat uitsluiten.

Een aanvraag voor het gebruik van hypnose, de 'poppenspelmethode', de leugendetector, narcoanalyse en paragnostiek komt overigens zelden voor, zegt de minister.

STER reclame