China opent langste hsl

Aangepast op

China heeft een nieuwe hogesnelheidslijn gebouwd. Het tracé van 2298 kilometer verbindt de hoofdstad Peking met Kanton (Guangzhou) in het zuiden van het land. De reis tussen de twee steden duurt straks minder dan tien uur.

De spoorlijn is de langste hogesnelheidslijn ter wereld en is gebouwd voor snelheden tot 350 kilometer per uur. Onderweg zijn 35 haltes, waaronder in de miljoenensteden Wuhan en Zhengzhou.

De spoorlijn is vandaag gepresenteerd aan de Chinese pers. Reizigers kunnen vanaf woensdag gebruik maken van de verbinding.

Veiligheid

Met de ingebruikname van de nieuwe lijn heeft China meer dan 7000 kilometer aan hogesnelheidslijnen. Over drie jaar moet het netwerk zijn uitgebouwd tot 18.000 kilometer.

Vorig jaar raakte de Chinese overheid in opspraak vanwege het hsl-project. De wil om de spoorlijnen zo snel mogelijk te openen zou vaak ten koste gaan van de veiligheid.

Na een groot ongeluk met veertig doden werd de aanleg van nieuwe hsl-lijnen tijdelijk opgeschort. Ook werd de maximumsnelheid verlaagd. China zegt dat de veiligheid nu wel gegarandeerd is.