Luxe diners Chinese elite in de ban

Aangepast op

Topmilitairen in China zullen niet langer worden gefêteerd op recepties met een luxe diner. De rode lopers, bloemen en dure drank gaan in de ban. Het Centrale Comité van de Communistische partij heeft dat bekendgemaakt. De topmilitairen moeten genoegen nemen met een simpel buffet.

Met de maatregel wil de partij extravagantie en corruptie aanpakken. De nieuwe leider van de Communistische Partij Xi Jinping heeft eerder gezegd dat alle privileges voor de elite en de corruptie kunnen leiden tot ongenoegen onder de bevolking.

Zaak-Bo Xilai

In de nieuwe richtlijnen staat verder dat de topmilitairen niet in luxe hotels mogen verblijven als ze voor hun werk moeten reizen. Ook moeten ze het gebruik van de sirenes beperken als ze op weg zijn. Daarnaast moeten de topmilitairen ervoor zorgen dat hun vrouw, kinderen en ondergeschikten geen steekpenningen aannemen.

De maatregelen volgen op de zaak-Bo Xilai. Deze regionale partijleider werd gezien als kandidaat voor een topfunctie in de partij, totdat hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Zijn vrouw is veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman.