Zeilbroers onder toezicht gesteld

Aangepast op

De rechtbank heeft bepaald dat Bureau Jeugdzorg toezicht moet krijgen over Enrique en Hugo Claassen, de Vijfhuizense broers die op zeilreis door Europa zijn. Daarmee is de Raad voor de Kinderbescherming in het gelijk gesteld, die wil dat de jongens van 15 en 14 weer in Nederland naar school gaan.

De broers vertrokken met goedkeuring van hun ouders in augustus op zeilreis, naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor hun situatie. De jongens hebben ernstige dyslexie en zouden op geen enkele school terechtkunnen. Door te gaan zeilen hebben ze recht op begeleiding van de Wereldschool.

Hard hoofd in

Jeugdzorg moet nu binnen zes weken een plan van aanpak hebben voor de broers, die nu in Spanje zitten. Er komt een gezinsvoogd en de jongens moeten binnen afzienbare tijd naar Nederland terugkomen.

De advocaat heeft er een hard hoofd in dat een gezinsvoogd een school zover kan krijgen om de jongens aan te nemen. Volgens haar kunnen scholen de jongens vanwege hun combinatie van dyslexie en hoogbegaafdheid niet aan.