Obama naar Hawaï zonder akkoord

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama vertrekt vanavond naar zijn geboortestaat Hawaï om met zijn gezin Kerstmis te vieren. Vlak voor vertrek riep hij de Democraten en Republikeinen op snel een akkoord te sluiten over de begroting.

Eerder op de dag sprak hij met de Republikeinse leider Boehner en de Democratische senator Reid, maar concrete resultaten leverde dat overleg niet op.

Fiscal cliff

"Ik ben een optimist", zei de president over de kans op een deal. Lukt dat niet voor 1 januari, dan treden er automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard euro in werking. Deze 'fiscal cliff' (begrotingsravijn) zou een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. En dat op een moment dat het economisch net beter begint te gaan, onderstreepte Obama.

Hoe lang Obama op Hawaï blijft, vertelde hij niet. "Ik wens iedere Amerikaan een vrolijk Kerstfeest", zei hij. "En omdat we dit niet voor elkaar hebben gekregen, zie ik u volgende week." De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen donderdag 27 december weer bij elkaar.