Voormalig partijleider Sap van GroenLinks heeft onderschat hoe gevoelig de steun voor de politietrainingsmissie in Kunduz zou liggen binnen de eigen partij.

Dat zegt zij in de Volkskrant, in het eerste interview sinds haar aftreden eerder dit jaar. "Kunduz hebben we fout ingeschat", geeft Sap toe. "Maar op het moment leek het niet zo ingewikkeld. Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niets wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden."

Geen goede timing

Met de steun aan de missie in Afghanistan startte Sap, die Femke Halsema enkele weken daarvoor was opgevolgd, begin 2011 gelijk al met een groot politiek probleem. Dat was geen goede timing, zegt zij over het moment waarop zij het stokje van Halsema overnam.

Het verzet binnen de eigen partij was met name zo hevig omdat zij een deal sloot met het minderheidskabinet van VVD en CDA dat werd gedoogd door de PVV. "Als we puur strategisch hadden gedacht, hadden we er überhaupt niet aan moeten beginnen", blikt Sap terug.

Verkiezingen

GroenLinks verloor bij de verkiezingen van afgelopen september ruim de helft van de zetels in de Tweede Kamer: van tien naar vier. Aanvankelijk wilde Sap doorgaan als fractievoorzitter, maar in oktober dwong de partijtop haar te vertrekken.

STER reclame