3 ton geboden voor Friso-foto

Aangepast op

Een Duits persbureau heeft begin dit jaar 300.000 euro geboden aan een verpleger in het ziekenhuis in het Oostenrijkse Innsbruck waar prins Friso werd verpleegd na zijn ski-ongeluk. In ruil daarvoor moest hij een "goede foto" maken van prins Friso met zijn vrouw prinses Mabel en koningin Beatrix. Een foto van alleen de prins was goed voor een ton.

Dat zegt woordvoerder Johannes Schwamberger van het ziekenhuis. In het Nederlands Dagblad noemt hij de actie van het niet nader genoemde persbureau "immoreel". De verpleger in kwestie is niet op het aanbod ingegaan; in plaats daarvan deed hij melding bij de leiding van het ziekenhuis.

"Zeer beschaafd"

Over de Nederlandse pers is Schwamberger juist positief; die heeft zich in dezelfde periode "zeer beschaafd en extreem professioneel" gedragen.

Prins Friso werd 17 februari in het Landeskrankenhaus in Innsbruck opgenomen nadat hij bij het skiƫn door een lawine was bedolven. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Na enkele dagen in het Oostenrijkse ziekenhuis te hebben gelegen, werd hij begin maart overgebracht naar het Wellington-ziekhuis in zijn woonplaats Londen. Vorige maand meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat de prins af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn vertoont.