'Bewapende agenten op scholen'

Aangepast op

In elke Amerikaanse school moet na de kerstvakantie een gewapende agent of bewaker aanwezig zijn. Alleen zo kunnen gestoorden als Adam Lanza worden gestopt. Dit zei de voorzitter van de Amerikaanse vuurwapenlobby NRA in een reactie op het bloedbad vorige week in Newtown.

Voorman Wayne LaPierre legde de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in de eerste plaats bij de overheid, die politici, rechtbanken, vliegvelden en sportstadions goed beveiligt, maar kinderen op scholen onbeschermd laat.

16.000 moorden

LaPierre beschuldigde ook de entertainment-industrie, die de jeugd met gewelddadige spelletjes, films en muziekvideo's zou vergiftigen. De gemiddelde Amerikaan van 18 jaar heeft al 16.000 moorden gezien, zei hij.

Verder kregen de media er van langs. Die verspreiden volgens de NRA ten onrechte het idee dat vrije vuurwapenverkoop dit soort incidenten veroorzaakt.

Bad guy

Hij riep ouders met kinderen op school op om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. De enige manier om een "bad guy" met een wapen te stoppen, is om een "good guy" met een wapen op hem af te sturen, zei hij.

Hij wil daarom dat scholen, ouders, politie en andere betrokkenen nog voordat de scholen na de kerstvakantie weer opengaan een beveiligingsplan opstellen. In die plannen moet plaats zijn voor de aanstelling van bewapende politieagenten of bewakers.

LaPierre zei dat er miljoenen gepensioneerde agenten, brandweermensen en militairen zijn, die hierbij graag willen helpen. Ze kunnen gebruikmaken van instructeurs en opleidingsprogramma's, die de NRA ter beschikking stelt.

Demonstranten

De persconferentie van de NRA werd tweemaal onderbroken door demonstranten. "De NRA doodt onze kinderen", schreeuwden ze en ze lieten een spandoek zien met dezelfde tekst.

Na het bloedbad in Newtown werd de NRA fel bekritiseerd, net als na eerdere schietincidenten op Amerikaanse scholen. De NRA is tegen inperking van de vuurwapenverkoop in de VS.

De NRA steekt veel geld in campagnes van politici, om zijn belangen veilig te stellen. Bijna de helft van de Amerikaanse congresleden kreeg geld van de NRA.