Boehner doet beroep op Obama

Aangepast op

De Amerikaanse Republikeinse leider John Boehner heeft op een persconferentie gezegd dat hij nog steeds openstaat voor overleg met president Obama om een 'fiscal cliff' te voorkomen. Als er voor 1 januari geen begrotingsakkoord is, treden automatisch grootscheepse bezuinigingen en belastingverhogingen in.

Boehner riep de president op met initiatieven te komen om dat doemscenario te voorkomen. Het overleg daarover is tot nu toe steeds mislukt. De Republikeinen weigeren akkoord te gaan met belastingverhoging voor de rijken en de Democraten nemen geen grote bezuinigingen op sociale voorzieningen en de gezondheidszorg voor hun rekening.

Te veel uitgeven

Gisteren mislukte een poging van Boehner om zijn partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden te laten instemmen met een belastingverhoging voor inkomens vanaf 1 miljoen dollar. Toen hij zag dat het voorstel kansloos was, bracht hij het niet in stemming.

Volgens Boehner, de voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, is het grootste probleem van Amerika dat het land te veel uitgeeft.