Wat voor taakstraf krijgt een directeur?

Aangepast op

Taakstraffen voor de directeur en twee leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk. Dat heeft de rechtbank in Breda besloten. De directeur is schuldig bevonden aan brand door schuld: hij heeft milieuregels overtreden en risico's niet goed ingeschat. Hij en de veiligheidscoördinator kregen een taakstraf van 240 uur opgelegd; een productieleider kreeg 180 uur.

Ook kregen de drie een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar.

Schoffelen

Maar wat voor taakstraf krijgt een directeur? Een ambtenarenbaantje van 10.00 tot 16.00 uur met een wekelijkse borrel? Nope. Volgens Reclassering Nederland is die taakstraf niet anders dan voor andere veroordeelden, ze maken geen onderscheid in functie. Dan wordt het dus gewoon schoffelen of dingen in de openbare ruimte opknappen, en dat ligt aan de projecten die er op dat moment in hun buurt zijn.

De straffen zijn een stuk lager dan het OM had geëist: onvoorwaardelijke celstraffen tot 4 jaar. Dat vond de rechtbank niet nodig omdat er bij de brand geen doden vielen. Ook zijn ze niet schuldig aan opzettelijke brandstichting. Toch vindt het OM de straffen te licht, daarom gaan ze in hoger beroep.

Chemie-Pack brandde bijna twee jaar geleden tot de grond toe af. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het milieu was groot. Die wordt geschat op ruim 70 miljoen euro.

Door: Helen