Slachtoffers Alphen: doneer geld

Aangepast op

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn vragen het publiek om financiële steun in hun juridische strijd tegen de staat. Op de website Bloedbadalphenaandenrijn.nl is een applicatie geplaatst waar 2, 5, of 10 euro gedoneerd kan worden.

"Het inhuren van 's lands betere letselschade advocaten en juristen kost veel geld, wij vragen u om uw steun hierbij", valt in de oproep te lezen. "Wij willen de verantwoordelijken aansprakelijk stellen en zijn ervan overtuigd dat het recht vroeg of laat zal zegevieren. Ondanks de doofpot affaire waarbij maandelijks nieuwe bewijsstukken 'kwijtraken' ".

Procedure

Zo'n veertig nabestaanden en slachtoffers van het drama in winkelcentrum De Ridderhof kondigden begin augustus aan een letselschadeprocedure te beginnen tegen politie Hollands Midden en de Nederlandse staat, vanwege fouten die zouden zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan schutter Tristan van der Vlis. De groep hoopt ook antwoord te krijgen op vragen die nog leven.

Onlangs werd bekend dat de groep een kort geding begint tegen de staat om stukken in handen te krijgen, onder meer het rijksrechercherapport. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde toen de stukken te overhandigen.

Geldproblemen

Veel slachtoffers en nabestaanden zitten in diepe financiële problemen als gevolg van het schietdrama. Onder hen bevinden zich veel winkeliers uit De Ridderhof die arbeidsongeschikt raakten of met flinke inkomstenderving te maken kregen omdat klanten wegbleven.

Afgelopen maandag werd bekend dat een commissie die de nazorg aan de slachtoffers onderzocht, de gemeente Alphen aan den Rijn adviseert om destijds verstrekte renteloze leningen kwijt te schelden.