De Republikeinse leider John Boehner heeft zijn voorstel voor een belastingverhoging voor de allerrijksten moeten intrekken. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kreeg niet genoeg steun van zijn partijgenoten.

Boehner wilde akkoord gaan met een belastingverhoging voor Amerikanen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen, in ruil voor onder meer een verzachting op de bezuinigingen op het defensiebudget.

Boehner legde dit plan al eerder voor aan president Obama, maar die vond het onvoldoende ver gaan. De Democraat Obama wil Amerikanen met een salaris vanaf 400.000 dollar per jaar zwaarder belasten.

Steekspel

Beide voorstellen maken onderdeel uit van het steekspel tussen de Democraten en Republikeinen rond de 'fiscal cliff' (begrotingsravijn). Slagen beide partijen er niet in om voor 1 januari een akkoord te bereiken dat de staatsschuld beperkt, dan treden er automatische bezuinigingen en belastingverhogingen in werking.

Nu zijn zogenoemde 'Plan B' is mislukt, is volgens Boehner de Senaat aan zet. Hier hebben de Democraten een meerderheid.

STER reclame