VN akkoord met interventie in Mali

Aangepast op

De Veiligheidsraad van de VN is akkoord met een interventiemacht voor Noord-Mali onder leiding van Afrikaanse landen. Militairen van de legermacht moeten Mali helpen met het terugveroveren van het noorden van het land op Toeareg-rebellen en strijders die banden hebben met al-Qaida.

De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventiemacht. Dat leger krijgt een mandaat voor een jaar om "alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van "terroristen, extremisten en gewapende groepen".

Meevechten

In dezelfde resolutie gaf de Veiligheidsraad ook toestemming voor een Europese trainingsmissie in Mali. De Europese Unie besloot vorige week 200 trainers naar Mali te sturen om het regeringsleger op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen.

Het is de bedoeling dat die missie zeker vijftien maanden duurt. De opleiders zullen zelf niet meevechten tegen de rebellen.

De trainers zullen naar verwachting zo'n 2600 mensen opleiden. Het is nog onbekend wat het Nederlandse aandeel in de missie wordt.