Achter de schermen: raketlancering Noord-Korea

Aangepast op

Het ging werkelijk fantastisch! De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft woensdag een heuse documentaire uitgezonden over de raketlancering van vorige week. En hoewel wij geen Koreaans verstaan, klinkt de presentatie lovend.

We maakten een compilatie van de documentaire, die je rechts kan zien. Daarin zie je vooral veel beelden van leider Kim Jong-un die naar boven wijst. Want die richting moest de raket op. En hoewel dat ook gelukt is, wordt er ook bericht dat de satelliet op het moment stuurloos is. Maar de Noord-Koreaanse media heeft daar geen oren naar. Volgens hen ging de lancering perfect.

Veroordeling

De lancering is door veel landen scherp veroordeeld, omdat ze denken dat het regime in Pyongyang dit type raket in de toekomst met atoomladingen wil uitrusten. Noord-Korea heeft meer lanceringen aangekondigd.

De eerste trap van de raket is neergekomen in Zuid-Korea. Wetenschappers daar onderzoeken de brokstukken, om erachter te komen over welke technologie├źn Noord-Korea beschikt. De lancering woensdag was de vijfde poging om een langeafstandsraket te lanceren sinds 1998, toen Pyongyang een raket over Japan heen schoot. In april mislukte een testlancering.

Door: Benjamin