Spanje klaar voor bezuinigingsronde

Aangepast op

Het Spaanse parlement heeft ingestemd met een bezuinigingspakket van 39 miljard euro. Volgens de conservatieve regering van premier Rajoy zijn de bezuinigingen nodig om de Spaanse financiƫn op orde te krijgen.

Dat het parlement akkoord ging, kwam niet als een verrassing. De Partido Popular van Rajoy heeft in beide huizen van het parlement de absolute meerderheid.

Cultuur

De belastingen gaan omhoog en er wordt flink bezuinigd op de ambtenarensalarissen. Verder gaan de uitgaven voor gezondheidszorg en cultuur met zo'n 20 procent omlaag.

Vier Spaanse banken krijgen een kleine 2 miljard euro van het Europese noodfonds. Eerder al werden vier banken geholpen met een lening van ruim 36 miljard euro.

Inkrimpen

In ruil voor hulp moeten de banken reorganiseren en inkrimpen. Veel filialen zullen hun deuren moeten sluiten. Duizenden werknemers komen op straat te staan, terwijl nu al een kwart van de Spanjaarden werkloos is.

Duizenden jongeren gingen vanavond in Madrid de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen en de jeugdwerkloosheid.