"AZ had op meer gerekend"

Aangepast op

Van 38 punten in december 2011 naar achttien punten in december 2012. "AZ had op meer gerekend." Trainer Gertjan Verbeek is niet tevreden over de eerste seizoenshelft van zijn ploeg.

"Ik kijk met lichte teleurstelling terug", zegt hij aan de vooravond van het thuisduel met FC Twente - de laatste wedstrijd van het kalenderjaar. "We hadden onszelf hoger ingeschat dan waar we nu staan."

"Onszelf moeten belonen"

Van de zeventien wedstrijden won AZ er vier. Zes duels eindigden gelijk. "In de meeste wedstrijden hebben we best heel aardig gespeeld. Soms zelfs goed, beter dan de tegenstander. Maar we hebben onszelf toch vaak niet beloond met een overwinning."

En dat resulteert halverwege de competitie in een twaalfde plaats op de ranglijst. "We hadden op meer gerekend." Eén van de oorzaken is ook de exodus van drie bepalende spelers; Rasmus Elm, Pontus Wernbloom en Niklas Moisander. "Er liep wat senioriteit weg", constateert Verbeek.

FC Twente

In het duel met Twente ziet de trainer zijn ploeg niet als favoriet. De heenwedstrijd in Enschede eindigde in 3-0. Al besloten de Alkmaarders dat duel met negen spelers.

"Vlak na rust was er wat commotie rondom een vrij onschuldige trapbeweging van Adam Maher. Hij daagde de scheidsrechter uit." Maher kreeg een directe rode kaart. "Daar wond Jozy (Altidore, red.) zich zó over op dat hij twee keer geel kreeg."

En met die voorbeelden geeft Verbeek gelijk aan dat er qua volwassenheid nog wel wat winst te boeken valt bij AZ. "Het is voor ons heel leuk om te kijken in hoeverre we het Twente moeilijk kunnen maken."