Ontdekking Higgs hoogtepunt 2012

Aangepast op

De ontdekking van het Higgs-deeltje is het wetenschappelijk hoogtepunt van het jaar. Het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science heeft de ontdekking uitgeroepen tot de belangrijkste wetenschappelijke prestatie van 2012.

Het Higgsboson is het elementaire deeltje dat massa geeft aan alle andere deeltjes. Het is vernoemd naar de natuurkundige Peter Higgs, die in 1964 het bestaan van het deeltje voorspelde.

God-deeltje

Het deeltje moet bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Omdat het zo belangrijk is, wordt het Higgsboson ook wel het God-deeltje genoemd.

Het bestaan van het deeltje werd in juli vrijwel zeker aangetoond door natuurkundigen met behulp van de Large Hadron Collider (LHC), een deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek, CERN in Genève.

Curiosity

De landing van de Marsverkenner Curiosity in augustus staat tweede op de lijst van Science. Op de derde plaats staat de ontdekking dat het menselijk genoom, het geheel van erfelijke informatie in een cel, meer actieve dan inactieve onderdelen bevat.