Kamer accepteert uitleg Weekers

Aangepast op

De Tweede Kamer neemt genoegen met de uitleg van staatssecretaris Weekers over de kwestie-Van Rey. Weekers zei in het Kamerdebat over zijn omstreden contacten met de van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond dat achteraf de reclamezuil met zijn foto langs de A73 in Limburg geen goed idee was.

Van Rey heeft een financiƫle bijdrage geleverd aan de foto. Weekers zei gisteren al dat hij meer had moeten doorvragen over de financiering. Dat herhaalde hij vandaag. De staatssecretaris vindt ook dat hij de gang van zaken beter had moeten vastleggen.

Kritischer

"Als ik tijdens de campagne kritischer had doorgevraagd, zou ik tot de conclusie zijn gekomen dat deze actie geen goed idee was." Weekers dacht dat met het rapport van de commissie-Sorgdrager over partijgenoot Van Rey de lucht rond de wethouder geklaard zou zijn. "Maar achteraf is dat een verkeerde inschatting geweest", zei hij. Weekers herhaalde dat hij de eerste persvragen over de affaire te licht heeft opgenomen.

Wederdienst

De oppositie vroeg zich af of Weekers Van Rey een wederdienst heeft verleend. Maar dat ontkende Weekers met klem. Weekers had een voorkeur voor het openhouden van een belastingkantoor in Roermond, terwijl er ook een advies was om de voorkeur te geven aan Venlo. Verder heeft hij een hoge ambtenaar laten kijken naar een verzoek van Van Rey over diens overdrachtsbelasting. "In beide kwesties hebben persoonlijke overwegingen geen rol gespeeld," zei de staatssecretaris.

Volgens premier Rutte is er geen reden om achteraf te betreuren dat hij als formateur Weekers heeft voorgedragen als staatssecretaris. Net als anderen noemde hij de handelwijze van de staatssecretaris wel onhandig.

Waardering

In de Kamer was waardering voor de openheid van Weekers. De oppositie had uiteindelijk meer kritiek op Rutte. Die had volgens een deel moeten toegeven dat ook hij steken heeft laten vallen.