'Goed jaar voor luchtvaartveiligheid'

Aangepast op

Het afgelopen jaar zijn er 405 mensen omgekomen bij vliegtuigongelukken. Dat is fors minder dan het gemiddelde van 820 per jaar, meldt het NLR-Air Transport Safety Institute, een organisatie die zich bezighoudt met veiligheid in de luchtvaartsector.

Het instituut constateert dat 2012 voorlopig "een heel goed jaar" was wat betreft de vliegveiligheid. Wereldwijd waren er honderd ongelukken met commerciƫle vluchten met toestellen van 5,7 ton of meer. Bij twaalf van die vluchten vielen er doden. De laatste tien jaar waren er gemiddeld 130 vliegtuigongelukken, waarvan 27 met fatale gevolgen.

Lagos

De meeste vliegtuigongelukken waren in Afrika; in Europa waren er geen fatale ongelukken. De meeste doden vielen bij een vliegtuigongeluk in Lagos, Nigeria. In juni kwamen daar door het neerstorten van een vliegtuig van Dana Air 163 mensen om het leven, van wie tien op de grond.

Het NLR-Air Transport Safety Institute zegt dat de meeste ongelukken afgelopen jaar voorkwamen bij de start of de landing. Meestal raakten vliegtuigen dan van de baan.