Solo-ster meer kans op vroege dood dan bandlid

Aangepast op

Als je beroemd bent, heb je meer kans om vroegtijdig dood te gaan dan 'normale' mensen en als solo-ster heb je nóg meer kans op een vroege dood dan wanneer je in een band zit. Dat is de conclusies van een onderzoek onder de veelzeggende naam Dying to be Famous.

Om precies te zijn hebben solo-artiesten twee keer zoveel kans om een vroege dood te sterven als artiesten die in een band zitten. De Britse wetenschappers hebben naar de carrières van meer 1400 rock- en popsterren uit de periode tussen 1956 en 2006 gekeken. Elvis Presley, Snow Patrol, Jimi Hendrix en 2Pac: ze kwamen allemaal voorbij.

137 eerder dood

Van die 1489 artiesten en bands waren er 137 mensen die vroeg overleden. Het overgrote deel hiervan waren solo-artiesten. Voor Europese solo-artiesten was de kans op een vroege dood 1 op de 10 terwijl Amerikaanse solisten zelfs een kans van 1 op 5 hadden om eerder dood te gaan. De gemiddelde voor Europese sterren is 39 jaar, voor Noord-Amerikanen 45 jaar.

Bekende voorbeelden van solo-artiesten die vroeg dood gingen zijn Jimi Hendrix, Whitney Houston en 2Pac. Bandleden die omkwamen zijn bijvoorbeeld Kurt Cobain (Nirvana) en Stuart Cable (Stereophonics). Bijna 40 procent van alle gevallen kwam door drank- en drugsmisbruik om het leven, of door een auto-ongeluk.

Welvaart en jeugd

Beroemdheden hebben volgens de onderzoekers sowieso een grotere kans om eerder dood te gaan. Vooral de combinatie van extreme welvaart met een eenvoudige achtergrond en een moeilijk jeugd blijkt vaak 'dodelijk'. Er is trouwens ook nog een beetje 'hoop' voor muzikanten: na 25 jaar beroemd te zijn is de kans om vroegtijdig dood te gaan net zo groot als 'normale' mensen.

Door: Dorien