Soloster meer kans op vroege dood

Aangepast op

Succesvolle solo-artiesten lopen twee keer zoveel kans om vroeg te sterven als artiesten in bands. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open.

Britse wetenschappers uit Liverpool bekeken de carrières van 1400 Europese en Noord-Amerikaanse rock- en popsterren uit de periode tussen 1956 en 2006, van Elvis Presley tot Snow Patrol. De kans op een vroege dood bleek volgens de onderzoekers 1 op 10 voor Europese solo-artiesten, en 1 op 5 voor Noord-Amerikaanse beroemdheden.

In totaal stierven 137 artiesten voortijdig, zoals solosterren Jimi Hendrix, rapper 2Pac en Whitney Houston. Bandleden die omkwamen waren bijvoorbeeld Kurt Cobain (Nirvana), Sid Vicious (Sex Pistols) en Stuart Cable (Stereophonics). De gemiddelde leeftijd voor Europese sterren was 39 jaar en voor Noord-Amerikanen 45 jaar. Bijna 40 procent kwam door drank- en drugmisbruik of een auto-ongeluk om het leven, meldt het onderzoek.

Moeilijke jeugd

Muzieksterren hebben volgens het onderzoek sowieso een grotere kans op relatief jonge leeftijd te overlijden. Artiesten die in hun eentje optreden en Noord-Amerikaanse sterren lopen statistisch een extra risico, schrijven de wetenschappers. Zeker als ze een moeilijke jeugd hebben gehad, geven ze volgens de wetenschappers eerder toe aan drank en drugs.

Voor Europese artiesten geldt dat ze na 25 jaar roem evenveel kans om vroegtijdig te sterven als niet-beroemdheden. Keith Richards van de Rolling Stones werd deze week 69, na 50 jaar in de spotlights.