De Franse president Hollande heeft bij een bezoek aan Algerije gezegd dat de Franse koloniale periode in het Noord-Afrikaanse land "wreed en onrechtvaardig" was. Hollande ging niet zover dat hij excuses aanbood, maar niet eerder heeft een Franse president zich zo expliciet uitgelaten over de kwestie.

Hollande zei in het Algerijnse parlement dat Frankrijk respect heeft voor de waarheid die verborgen ligt in het geheugen. "Wij hebben de plicht om de waarheid te erkennen, het geweld, het onrecht, de slachtpartijen en de martelingen", zei de president over de Algerijnse oorlog (1954-1962).

Sarkozy

Hollande deed zijn uitspraken op de tweede dag van zijn bezoek aan Algerije. Op dag één werd hij door duizenden mensen welkom geheten in de hoofdstad Algiers.

De Franse president riep op tot een gelijkwaardig partnerschap tussen de twee landen. Hollande wil het gemakkelijker maken voor Algerijnen en Fransen om tussen de twee landen te reizen. Zijn voorganger Sarkozy wilde juist af van de soepelere visumregels voor Algerijnen.

In Frankrijk wonen zo'n 700.000 Algerijnen. Jaarlijks geeft Frankrijk zo'n 200.000 visa uit aan Algerijnen die het land willen bezoeken.

STER reclame