NOS NieuwsAangepast

Amnesty vernietigend over Grieken

De leefomstandigheden van asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland zijn mensonterend. In een vernietigend rapport schrijft Amnesty International dat het schenden van de rechten van deze groep de omvang aanneemt van een humanitaire crisis.

"Griekenland is niet in staat om de duizenden asielzoekers en vluchtelingen fundamentele basisbehoeften als veiligheid en onderdak te bieden", zegt Amnesty-woordvoerder John Dalhuisen. "De Nobelprijs is de Europese Unie, gezien de huidige situatie, in Griekenland onwaardig."

Kinderen

Vooral voor kinderen die geen begeleiders hebben, is de situatie in Griekenland schrijnend. Amnesty zegt dat de omstandigheden in detentiecentra voor deze kinderen, waar ze tussen volwassenen verblijven, zorgelijk is. Als er geen plek voor een kind is, wordt het op straat gezet.

De dienst waar asielzoekers een aanvraag moeten doen voor een verblijfsvergunning is maar één dag in de week open en dan staat er vaak een rij van honderden meters. Elke week slagen slechts twintig asielzoekers erin om de eerste stap, registratie, te voltooien, concludeert de mensenrechtenorganisatie.

Opblaasboot

Amnesty verhaalt over zeven Syriërs die met een opblaasboot een rivier probeerden over te steken om Griekenland te bereiken. De boot dobberde in het midden van de rivier en een Griekse patrouilleboot duwde de vluchtelingenboot terug naar de Turkse kant van de rivier. Vervolgens stak een agent de boot met een mes lek. De vluchtelingen werden aan hun lot over gelaten en moesten terug naar de Turkse oever zwemmen.

Ook het aantal racistische aanvallen op asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland is dramatisch toegenomen. Er worden dagelijks aanvallen gemeld, schrijft Amnesty. De organisatie, die wijst op de toegenomen populariteit van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad, zegt dat er een xenofobisch klimaat heerst in Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl