NOS NieuwsAangepast

'Verplichte keuring geiser en ketel'

Brandweer Nederland wil in woonhuizen een verplichte keuring voor geisers en cv-ketels zonder afvoer. Als zo'n toestel slecht geïnstalleerd of onderhouden is, is er gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Ieder jaar sterven ongeveer elf mensen aan zo'n vergiftiging.

De brandweer stelt een soort apk-keuring voor afvoerloze geisers en cv-ketels voor. In ongeveer een miljoen huizen hangt zo'n installatie die gecontroleerd zou moeten worden, zegt de brandweer. Wie dat moet gaan doen, is nog onduidelijk.

Voorlichting

Vooral bij mensen die zelf een ketel of geiser installeren, is controle belangrijk. "Je kunt heel gemakkelijk zelf aan de gang gaan. Op zich is daar niks op tegen, als het maar wordt gekeurd", zegt de brandweer.

In 2005 is een voorstel voor zo'n verplichte controle afgewezen in de Tweede Kamer. De overheid zette in op voorlichting en het terugdringen van het aantal onveilige kachels.

De brandweer vindt dat het beleid herzien moet worden omdat het aantal doden de afgelopen jaren niet is teruggelopen, hoewel er minder onveilige verbrandingstoestellen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl