China pakt leden onheilssekte op

Aangepast op

Door correspondent Marieke de Vries

De Chinese politie heeft zo'n 500 leden van de 'Kerk van de Almachtige God' opgepakt in de noordwestelijke provincie Qinghai. De arrestaties zijn onderdeel van een landelijke campagne van de Chinese overheid om de 'einde-der-tijden-sektes' uit te bannen.

De 'Kerk van de Almachtige God' gebruikt volgens de Chinese autoriteiten het christendom om leden te rekruteren voor 'illegale ondergrondse en criminele praktijken'. Peking beschouwt deze kerk als een sekte.

De leden verspreidden de afgelopen weken pamfletten over de voorspelling van de Maya-indianen dat de wereld op 21 december vergaat. Ook stuurden ze boodschappen naar mobiele telefoons met waarschuwingen als "21 december nadert en op die dag vergaat de helft van de wereld. Alle slechte mensen zullen omkomen, behalve als je lid wordt van de 'Almachtige God' beweging." Ook voorspellen de onheilsprofeten dat de zon gedurende drie dagen verdwijnt en dat de stroom dagenlang uitvalt.

Verward

Volgens de Chinese overheid zorgen die voorspellingen voor onrust en paniek in de samenleving. De politie noemt de sekte een 'kwade kracht die tegen de wetenschap, de samenleving, de menselijkheid en de overheid is'.

Het einde-der-tijden-verhaal van de Maya's is al bekend in China. Eerder waren er berichten van mensen die aan het hamsteren zijn geslagen. Maar de Chinese veiligheidsdiensten waren vooral gebeten op 'de Kerk van de Almachtige God' nadat de leden China een 'fort van demonen' hadden genoemd en opriepen om 'de Rode Draak te vernietigen'.

Afgelopen vrijdag, op dezelfde dag als de aanslag op de Amerikaanse basisschool in Newtown, verwondde een man in de provincie Henan 22 schoolkinderen met een mes. Volgens de politie was de dader verward geraakt door onheilspellende verhalen van een vrouw die aankondigde dat de aarde vrijdag zal exploderen.