Snelle stijging werklozen N-Brabant

Aangepast op

In de provincie Noord-Brabant is de werkloosheid het afgelopen jaar sneller gestegen dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal van 2012 had 6,3 procent van de Brabantse beroepsbevolking geen baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 4,7 procent.

Ook in Zuid-Holland nam het aantal mensen zonder werk sterk toe, van 5,9 procent in 2011 naar 7,7 procent in 2012. In de rest van Nederland (zie kaart) steeg de werkloosheid eveneens als gevolg van de economisch moeilijke tijden.

Exportgevoelig

"Dat Noord-Brabant en Zuid-Holland harder worden getroffen, komt vooral doordat daar veel exportgevoelige bedrijvigheid is. Die heeft het meest last van de kwakkelende wereldeconomie", zegt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In de provincie Flevoland is de werkloosheid ook sterk gestegen. Volgens Van Dijk is dat beeld enigszins vertekend. "Veel mensen uit deze provincie die werken, doen dat in Noord-Holland of Utrecht. Daar tellen ze dus mee als werkenden, maar als ze werkloos zijn gaan ze wel in Flevoland de boeken in."