NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Opruier Project X Hoorn gaat vrijuit

De gemeente Hoorn gaat de 30.000 euro aan kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een Project X-feest niet verhalen op een 16-jarige jongen. Volgens een advocaat en juristen van de gemeente is de slagingskans in een rechtszaak te klein.

De jongen stuurde twee dagen na de Project X-rellen in Haren een tweet waarin hij opriep tot een Project X-feest in Hoorn. Uiteindelijk gebeurde er vrij weinig in Hoorn, maar de politie had wel opgeschaald om een scenario als in Haren te voorkomen. Deze operatie heeft de gemeente 30.000 euro gekost en die kosten wilde burgemeester Onno Veldhuizen verhalen op de 16-jarige jongen.

Volgens de burgemeester bestaat er geen speciale regeling voor de overheid om de schade te verhalen op de jongen. De slagingskans in een rechtszaak is daardoor minder dan 50 procent, zegt burgemeester Veldhuizen.

Rechter

Hij heeft een brief gestuurd naar het ministerie van Veiligheid en Justitie waarin hij ervoor pleit dat gemeenten de kosten in de toekomst wel met succes kunnen verhalen op opruiers.

De jongen uit Hoorn is enorm geschrokken van de gevolgen van zijn tweet en vindt het ook niet eerlijk dat de gemeente nu voor alle kosten opdraait. Daarom geeft hij vrijwillig voorlichting op scholen in Hoorn.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de gemeente pas echt kan weten of ze de schade kan verhalen als ze de kwestie voorlegt aan de rechter. De gemeente Hoorn voelt daar niets voor. Hoorn wil "geen proces aanspannen voor de bühne".

STER reclame