NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Hooijmaijers hield rapport geheim'

Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers en zijn voorganger Henry Meijdam hebben jarenlang een rapport geheim gehouden over het terrein van de oude kruitfabriek in Muiden. Ze zouden dat hebben gedaan op verzoek van de eigenaar van de grond, Rolf Visser. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur woensdagavond.

De kruitfabriek, KNSF, werd in 2003 gesloten. Visser werd eigenaar van de grond en wilde daar 2000 woningen bouwen. Volgens hem was dat grote aantal nodig om de kosten van de sanering, 76 miljoen euro, terug te verdienen. De gemeente Muiden geloofde niet dat het terrein zo vervuild was en gaf toestemming voor de bouw van slechts 600 woningen.

Verstopt

Uit het geheimgehouden rapport uit 2004 zou inderdaad blijken dat het terrein minder vervuild was dan Visser beweerde. Het heeft bijna negen jaar in een la verstopt gelegen bij de provincie Noord-Holland.

Oud-Statenlid Zijlstra (PvdA) zegt dat de provincie en de gemeente zijn voorgelogen door Hooijmaijers en Meijdam. Volgens Zijlstra lieten de gedeputeerden het belang van Visser zwaarder wegen dan dat van de bevolking van Muiden.

Overeenkomsten

In een reactie zegt Visser dat het rapport terecht terzijde is gelegd, omdat het niet voldeed aan de opdracht, inhoudelijk onjuist was en geen rekening hield met de overeenkomsten die met hem waren gemaakt.

Eerder dit jaar verscheen een rapport over de bestuurscultuur bij de provincie Noord-Holland. Ton Hooijmaijers wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen in de periode dat hij bestuurder was in Noord-Holland.

STER reclame