Kamer: zondagsrust hoeft niet in wet

Aangepast op

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Zondagswet wordt geschrapt. Een motie daarover van D66 is mede ondertekend door de VVD en wordt gesteund door PvdA en GroenLinks.

Volgens D66 worden burgers die geen behoefte hebben aan zondagsrust door de wet beperkt in wat ze kunnen doen. De partij zegt dat de zondagsrust niet wettelijk geregeld hoeft te worden, maar dat het aan gemeenten is of ze regels vastleggen over de zondagsrust.

In de Zondagswet die dateert van 1953, staat onder meer dat er op zondag voor 13.00 uur geen evenementen mogen worden gehouden. Wel zijn daar uitzonderingen op mogelijk. Verder staat in de wet dat er op zondag (en op christelijke feestdagen) geen onnodig lawaai mag worden gemaakt, onder meer in de buurt van kerken.

Winkeltijdenwet

In oktober ging de Tweede Kamer al akkoord met een versoepeling van de Winkeltijdenwet. Daarmee krijgen gemeenten meer vrijheid in het bepalen of en wanneer ze koopzondagen instellen.

Nu is er een maximum van twaalf koopzondagen per jaar. CDA, SP, ChristenUnie en SGP waren tegen de verruiming van de wet.