Zuid-Amerikanen zijn blije mensen

Aangepast op

Latijns-Amerikanen zijn de gelukkigste mensen ter wereld, zo blijkt uit een ranglijst van het Amerikaanse peilingsbureau Gallup. In de top-10 staan maar liefst zeven Latijns-Amerikaanse staten.

De bevolking van Panama en Paraguay scoort het hoogst op de meetlat van Gallup. In die landen antwoordde 85 procent van de ondervraagden instemmend op vijf onderzoeksvragen over hoe ze hun leven ervaren. Zo moesten ze ondermeer aangeven of ze zich respectvol behandeld voelden, of ze onlangs gelachen hadden en of ze die dag iets interessants hadden geleerd.

Nederland staat op een gedeelde zesde plaats, samen met onder andere Canada en Colombia. In die landen reageerde 80 procent van de ondervraagden positief op de vragen. Helemaal onderaan de lijst staan Singapore, Armeniƫ en Irak.

Inkomen

De resultaten van de lijst maken duidelijk dat een positieve instelling weinig te maken heeft met het gemiddelde inkomen in een land, of een hoge levensverwachting.

Zo staat de relatief arme, laag opgeleide bevolking van Guatemala op de zevende plaats van de 148 landen waar het onderzoek is gehouden. Duitsland en Frankrijk bezetten de 47ste plaats, samen met het straatarme Somaliland.

In totaal namen 150.000 mensen deel aan het onderzoek.