Doodstraf dreigt voor Amerikaanse militair

Aangepast op

Een Amerikaanse sergeant die ervan wordt beschuldigd 16 dorpelingen te hebben vermoord, hangt de doodstraf boven het hoofd. Militaire aanklagers gaan de doodstraf eisen tegen de 39-jarige sergeant. Dat heeft een woordvoerder van het leger vandaag bekend gemaakt.

Bij een zitting begin deze maand werd al besloten dat Robert Bales kan worden berecht door een krijgsraad die hem mogelijk ook ter dood kan veroordelen. Vandaag werd bekend dat de aanklagers daar dan ook op zullen aansturen. Het is nog niet bekend wanneer Bales voor de krijgsraadm oet verschijnen.

De sergeant verliet op 11 maart een paar keer 's nachts de basis in Kandahar om naar een dorpje in de buurt te gaan. Daar sloeg hij aan het moorden. Maar liefst 16 inwoners werden gedood, waaronder negen kinderen.

Compensatie

Afghaanse families hebben financiƫle compensatie gekregen voor het bloedbad dat de militair aanrichtte. Volgens de BBC zou er 46.000 dollar uitgekeerd aan familieleden van een vermoorde Afghaan. 10.000 dollar als er iemand gewond was geraakt.

De BBC claimt bronnen te hebben binnen de Afghaanse overheid en stamhoofden. Volgens de omroep is er een besloten bijeenkomst geweest met de families. Daar is hen verteld dat sommige ooggetuigen wellicht moeten overvliegen om tegen Bales te getuigen.

Benen verloren

Volgens de advocaat van Bales had hij een zenuwinzinking. Hij was in zes jaar tijd vier keer uitgezonden en wilde niet naar Afghanistan. Ook was hij twee keer gewond geraakt en zag hij een dag voor het bloedbad hoe een vriend beide benen verloor bij een explosie.

Door: Jurjen