CIA komt dichterbij Zero Dark Thirty-lek

Aangepast op

De CIA lijkt steeds dichtbij te komen. Wie heeft geheime informatie gelekt aan de makers van Zero Dark Thirty, een film over de dood van Bin Laden? Het Pentagon stelde een onderzoek in en heeft een verdachte in beeld: de officieuze nieuwe CIA-directeur.

De film gaat over de klopjacht op de al-Qaidaleider Bin Laden, die in 2011 in Pakistan werd gedood door Amerikaanse commando's. Volgens de makers is de film gebaseerd op informatie uit eerste hand maar alle betrokkenen van de aanval hebben een geheimhoudingsplicht.

Het gaat volgens het Pentagon om Michael Vickers, een topman van het Pentagon die in de wandelgangen wordt gezien als de nieuwe CIA-directeur. Hij zou de naam van een lid van het SEAL Team Six hebben verklapt aan de makers van de film. Het Amerikaanse departement van Defensie zou Vickers willen overleveren aan justitie voor een onderzoek. De informatie is mogelijk strafbaar, maar het is onduidelijk of hij daarvoor vervolgd kan worden.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid, Peter King, zei eerder al: "het is duidelijk dat hier iets is misgegaan. Ik heb begrepen dat mensen uit Hollywood toegang hebben gekregen tot Navy Seals, dat had niet gemoeten." Daarnaast zegt King dat makers Kathryn Bigelow en Mark Boal bij een speciale bijeenkomst voor de Seals waren, terwijl die niet wisten dat er mensen uit Hollywood zouden zijn.

Misleidend

In de openingsscène van de film komt de CIA door marteling achter de schuilplaats van Bin Laden. De derde man van al-Qaida, Khalid sjeik Mohammed werd gemarteld. De Republikeinse senator John McCain zag dat ook en zegt dat daar niets van klopt. Mohammeds informatie zou verkeerd en misleidend zijn geweest.

Door: Maarten