NOS NieuwsAangepast

'Heilige berg' Bugarach afgesloten

Als de wereld op 21 december vergaat, zoals de Maya-kalender voorspelt, zit je in het Franse plaatsje Bugarach goed. Dat zeggen de kenners. Er is een 'heilige' berg en daar ben je veilig. Als het einde der tijden is gekomen, komen er UFO's uit de berg die je zullen redden, zo gaat het verhaal.

Nu, twee dagen voor 'Doomsday', is het dorp druk met de voorbereidingen. Dat is best lastig; het dorp is klein, het heeft hooguit 200 inwoners en de burgemeester zit niet te wachten op een invasie van pelgrims die op de berg denken gered te worden.

Verboden gebied

De burgemeester van Bugarach heeft het gebied rond de berg, die 1231 meter hoog is, tot verboden gebied verklaard. Alle toegangswegen in een straal van vijf kilometer zijn vanaf vanmiddag afgesloten. Er worden meer dan 200 politieagenten ingezet en 45 brandweerlieden om de berg te beschermen.

De bewoners mogen het gebied nog wel in, zij krijgen een speciale kaart die ze achter de voorruit van hun auto moeten leggen.

NOS-correspondent Ron Linker is in Bugarach nog niemand tegengekomen die speciaal voor de datum van 21 december is gekomen. Wel vinden veel mensen de 'Pic de Bugarach' gewoon bijzonder, er gaat al jaren iets magisch en spiritueels uit van die berg, merkt hij ter plaatse.

Helikopters

Linker vertelt dat het weer rond de berg slecht is; het regent en de kleine kronkelweggetjes zijn daardoor glad. Dat is ook een reden waarom de autoriteiten de berg afsluiten. Het is niet duidelijk of er misschien toch al een paar mensen op de berg bivakkeren.

Journalisten zijn er genoeg. De burgemeester is er maar druk mee en er ook wel een beetje klaar mee, merkt onze correspondent. Burgemeester Jean Pierre Delord is de meest geïnterviewde man in de wijde omgeving.

Hij belegt persconferenties waar wel twintig cameraploegen uit de hele wereld op af komen. Er zijn verslaggevers bij uit China en Rusland. Sommige televisiestations huren helikopters in om vanuit de lucht opnames te maken van de berg. Dat kan de burgemeester niet verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl