Doorbraak: abortuswet Ierland íets minder streng

Aangepast op

Tot voor kort was het nog ondenkbaar, maar Ierland gaat zijn strenge abortuswetgeving hervormen. Dat maakte de regering gisteravond bekend. Het wordt bij lange na niet zoals bijvoorbeeld in Nederland, maar het ultra-strenge abortusverbod wordt iets minder streng. Als het gaat om medische noodzaak, of als de angst bestaat dat de vrouw zelfmoord zou kunnen plegen, is abortus toegestaan.

20 jaar geleden oordeelde het Ierse Hooggerechtshof al dat als het leven van de moeder in gevaar is, de zwangerschap beëindigd mag worden. Maar dat hebben alle regeringen sinsdien niet ingevoerd, het is nooit vertaald naar wetten en richtlijnen. Of de wetgeving ook geldt bij verkrachting of seksueel misbruik is volgens The Guardian niet duidelijk.

Dood

Het abortusdebat in Ierland laaide weer op na de dood van een zwangere vrouw vorige maand. De vrouw van 31 had een zwangerschapsvergiftiging en zou een miskraam krijgen. Omdat het hartje van de foetus nog heel zwak klopte, weigerden artsen in te grijpen. Het duurde uiteindelijke 2,5 dag, waarna de vrouw overleed. Een abortus had haar kunnen redden.

De artsen durfden niet in te grijpen omdat de regels zo onduidelijk waren. Deze nieuwe wetten moeten dus duidelijkheid verschaffen voor de artsen.

Katholiek

Katholiek Ierland is boos, zegt onze correspondent Arjen van der Horst. Volgens de katholieken moet abortus illegaal blijven, ook in geval van verkrachting. Ze hoopten dat de regering hooguit met richtlijnen zou komen, niet met een verandering van de wet. "Deze wetswijziging zet de deur open naar legalisering van abortus", vinden ze.

Door: Helen