Biden pakt wapenwetgeving aan

Aangepast op

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden gaat de pogingen leiden om de wapenwetgeving in het land te veranderen. President Obama zal dat later vandaag bekendmaken. De aankondiging komt enige dagen na de herdenking van de slachtoffers van de schietpartij in Newtown.

Obama heeft vaker een beroep gedaan op Biden in politiek gevoelige kwesties. Vorig jaar wist Biden een begrotingsakkoord met de Republikeinen voor elkaar te krijgen.

Pleidooien

Het bloedbad in de staat Connecticut, het vierde grotere schietdrama dit jaar in Amerika, heeft geleid tot pleidooien voor een strengere wapenwetgeving.

Obama zei bij de herdenking van de 26 slachtoffers zondag in Newtown dat hij alles in het werk zou stellen om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Nauwelijks bespreekbaar

Veranderingen in de wapenwetgeving waren in het verleden nauwelijks bespreekbaar in de VS. Daar lijkt na de gewelddadige dood van 20 kinderen verandering in te komen. De Democratische senator Manchin, een voorstander van het recht op wapens voor burgers, staat nu open voor een verbod op aanvalswapens die zijn afgeleid van militaire wapens.